“Na mijn herstel wilde ik iets terugdoen voor kankeronderzoek”

In 2014 kreeg Nathalie de diagnose kanker. Ze werd schoon verklaard. Sindsdien zetten moeder en dochter zich samen in voor KWF. Lees hun bijzondere verhaal.

Schrik van mijn leven
“In 2014 werd bij mij een melanoom ontdekt”, vertelt Nathalie. “Na het eerste onderzoek kreeg ik de schrik van mijn leven. Het was kwaadaardig en ik had uitzaaiingen. Op zo’n jonge leeftijd sta je er niet bij stil dat het je kan overkomen. Rond mijn oksel werd een aantal klieren verwijderd en onderzocht op kankercellen. Na drie operaties kreeg ik gelukkig het verlossende woord: u bent schoon.”

In actie voor KWF
Na haar ziekte pakte Nathalie haar leven weer op. Ze had sterk het gevoel dat onderzoek naar kanker en de voortschrijdende kennis hadden bijgedragen aan haar herstel. Ze wilde graag iets terug doen in de strijd tegen kanker. Nathalie: “Naomi, was toen zeven jaar oud. Ze wilde heel graag helpen. Samen startten we een aantal kleine, lokale acties voor KWF. We verkochten bijvoorbeeld zelfgemaakte koekjes en sleutelhangertjes in de buurt.”

SamenLoop voor Hoop
Het hoogtepunt van hun acties was de SamenLoop voor Hoop in juni van dit jaar. Tijdens deze sponsorloop wandelen teams 24 uur achtereen voor kankeronderzoek. Naomi startte een eigen team en zette allerlei acties op. Ze haalde lege flessen op en stond op de SamenLoop braderie met sleutelhangers, snoeppotjes en spelletjes. Via haar Facebook pagina ‘Naomi voor Kwf Kankerbestrijding’ konden mensen haar volgen en de spulletjes bestellen. Naomi: “We hebben hiermee in totaal € 1.600 ingezameld. Ik was onwijs blij en verrast dat het zo veel was. Ik probeer volgend jaar weer mee te doen en denk alweer na over nieuwe acties.”

Collecte
Nathalie coördineert de collecteweek in Beijum, samen met twee andere vrijwilligers. Naomi en Nathalie lopen samen ook een aantal straten. Nathalie: “Het is bijzonder hoe je met mensen in gesprek komt. Bijna iedereen kent wel iemand die de ziekte heeft of heeft gehad. Soms hoor je heel persoonlijke verhalen.” Naomi hoopt dat iedereen doneert tijdens de collecteweek: “Er is geld nodig voor onderzoek om de mensen die de ziekte krijgen nog beter te kunnen helpen. Ik vind het fijn dat ik daar op deze manier iets aan kan doen.”

Ga naar de Facebook pagina van Nathalie en Naomi.